tirsdag 17. mai 2016

Tilbygg til hytta (del 2)

Dette er del 2 (fortsettelsen) av selvbyggerbloggen som startet med delvis riving av gammelhytta og oppstart av grunnarbeidene. Denne fortsetter med stadig mer innearbeid ettersom de viktigste utearbeidene etterhvert er fullført. Del 1 finnes nederst på siden under "bloggarkiv", eller her: http://selvbygginginorge.blogspot.com/2016/04/vi-bygger-splitter-nytt-tilbygg-til-den.html



Mellombygget paneles utvendig med liggende panel, som monteres rett på sløyfene, uten utlekting. Blikk skal nå likevel monteres over og under vinduer og dører, og alt tar jo tid. Dessuten giddet mannen i huset ikke å flytte stillaset for denne "lille veggen", så etterhvert som høyden ble stor nok måtte gardintrapp og etter hvert to stiger tas i bruk. Heldigvis kunne den ene enden av panelbordet smettes bak det stående panelet og klemmes fast, mens man tok den andre enden til værs i den andre stigen. Slik ble det mulig å montere panelet alene, ellers hadde vi måttet være to.  Men den andre halvparten av arbeidsstokken malte innvendig panel og ville helst ikke forstyrres...

På bildet er et av de siste bordene under montering og teknikken illustreres godt. Man kan også se at stående og liggende panel møtes. Det blir da ganske stilig? Innvendig blir panelet montert tilsvarende, (liggende/liggende og stående/stående), slik at det blir en slags logikk i det hele. Dette liggende panelet har frest et "spor" slik at det ser smalt ut med "to bord i ett" på en måte.



Høyre: panelet er først grunnet på benken, og får deretter ikke bare ett, men to sluttstrøk på veggen. Omstendelig men nøyaktig arbeid. "Fjæra" blir malt med pensel for å få full dekning, mens bordene blir malt med rull - to strøk. Dette blir ute i gangen! (Fint ska det værra.) 

Venstre: "maleverkstedet" der panel grunnes og males. Det er ubegripelig mye arbeid. Veldig tidkrevende. Men trehvite svinnstriper på panel er heller ikke akseptabelt, spesielt ikke på lyst panel.   

 

Det blir fint. Listverk mangler ved døra, men i hjørnene tenker vi å droppe listverk. Det går an hvis en er litt nøyaktig, og dessuten finnes det overmalbar akryl på tube om det skulle bli en sprekk her og der.



                         



Skal man leke murer må man helst ha murerhabitt, og det er hvit murerbukse. Det er tid for flislegging...når sola skinner må man selvsagt være inne. Typisk.










Stor flis er inne nå, helflisene er 60 x 60. Det er god hjelp i plastkiler og plastklips som hjelper å få lagt de store flisene kant i kant. Det er ikke morsomt med flisgulv der man snubler i fliskanten. Da bør en kanskje heller montere vinylgulv. Uheldigvis rakk vi å lage gammeldags sirkulært fall mot tradisjonell rundt sluk før vi ble oppmerksom på at det er gjort fremskritt på slukområdet. Vi kunne i stedet hatt et rennesluk langs veggen og skrånende gulv mot denne. Nå må vi i stedet montere mosaikkflis i "sluktrakten" på tradisjonelt vis. Men fall skal det uansett bli i dusjen! 
   


Vedrørende fliskapping er vinkelsliper med diamantskive vanskelig å komme utenom. Farlig men effektivt redskap. Greit å være ute pga alt støvet. 





Bikkja fikk overta en snipp av den gamle skumgummi-madrassen. Med laken. Den slo an. Når bikkjer er ti år gamle, liker de å ligge og dra seg.






Vi er såpass ivrige at vi holdt det gående med bygging til med på selveste 17. mai. Vi heiste imidlertid flagget på vaffelsteikebordet, og vi så en del av NRK´s TV-sending fra vårt vakre land, så samvittigheten var til å leve med. Det var nemlig såpass kald 17. mai dette året at vi foretrakk å spise vaflene inne, - med TV´n på.



Neste helg maler vi litt igjen. Lyst men ikke hvitt.
Og så skal det klargjøres for montering av baderomsvifte. Det må bores høl i veggen. Skikkelig redskap må til, hullet er 108 mm, røret 100 mm. Det betyr 4 toms rør. 













Etter først å ha boret hull på rett sted tvers gjennom veggen innenfra, er det tid for hulltaking utenfra. Først gjennom panel, deretter vindsperre, så asfaltplate, og til sist 20 cm Glava. Det ble et digert hull. Bare å sette inn rør med sjalusirist som hindrer luft i å komme inn, bare ut, - når vifta står på. Rista ser kanskje litt billig ut med tynn plast? Kunne godt vært i rustfritt stål eller liknende, men hvor finner vi det da tro? Ville sikkert blitt grusomt dyrt også, så vi får ta det de har. Er det bra nok for andre, så er det vel det for oss...? 














På badet ble det fuget i flisene som ble lagt forrige helg. Fuging er enkelt. Og så blir det plutselig så mye finere!




Hulltaking er forresten noe vi har gjort mye av - det er boret store mengder huller for disse røde plaskoppene som elektrikeren har montert over alt. Må være pinlig nøyaktig når en finner senter der hullet skal være. Hulltakeren er 2 mm større enn koppen, og da er det jammen ikke mye slingringsmonn!



















Overgang fra mellombygget med liggende panel, til stua med stående panel. I skillet står karmen for skyvdør som skal monteres seinere. 


Himling under montering i gangen. Det skal bli lyst og trivelig. Godt å slippe å se all Glavaen! Og snart slutt på hostingen, Glavastøv kan umulig være særlig sunt å trekke ned i lungene.  

Endelig ble været såpass stabilt at takvinduet i stua i 2. etasje ble satt inn. Det måtte to snekkere og to hjelpemenn til, for det var svintungt med trelags glass (dagens byggekrav). Det blir lyst og trivelig! Takvindu kan gjøre mye med et rom.     



De skiftet også vindu i gammelhytta med det samme. Av energihensyn kan vi ikke lenger ha enkle vinduer uten isolasjon i ei hytte som skal benyttes hele året, selv om de smårutete vinduene er aldri så sjarmerende. Tømmermannspanelet skal males eller lasere lyst, taket males hvitt og tregulvet slipes. Da vil de vinduene vi har satt inn komme mer til sin rett. 

Vi fikk også se hvor mye mer lys de nye vinduene slipper inn,  selv om de er like store som de gamle, og også hvor mye lettere det er å se ut gjennom dem. De tallrike sprossene stjeler åpenbart lys, og hindrer utsikten en del. Nå kommer naturen utenfor liksom mer inn i hytta. Her har vi tenkt å lage en super spiseplass og kjøkken. Men det blir ikke riktig ennå...alt til sin tid. 


Baderomspanel. Har lest montasjeanvisningen minst 15 ganger, og kan den vel utenat snart. Det må utvises millimeternøyaktighet og vel så det, og utpønskes en god montasjeplan. Men sannelig går det greit med laser som hjelp. Platene er fine med fullstendig usynlige skjøter. I hjørnene egen list av aluminium (men den må stå HELT i lodd), i bunnen sokkelist av aluminium (som må være VELDIG i vater), og bruk av mye silikonliknende tetningsmasse. Jeg telte 7 lag kryssfiner i platene, med et veldig hardt belegg utenpå. De er svindyre, men alt i alt raskere å montere enn alt arbeidet når en alternativt skal legge flis på veggene. Hulltaking skjer for eksempel bare en gang, mot TRE ganger med flis (tre lag - dobbel gips og flis). Tetningsmassen tørkes vekk med en klut til slutt, og så er plata ferdig! 
Nå nærmer dagen seg da vi kan dusje på hytta. Jeg sier ikke mer...









Ferdig! Planen virket! Avslutningen over døra ble som i montasjeanvisningen. Rørleggerens fordelerskap er godt synlig på veggen, men det er vel en vanesak. Hvorfor de leveres med lås og nøkkel som helst skal stå i, og ikke en enkel åpningsklaff som på sikringsskap, forblir en gåte. Nå blir det stas når rørleggeren monterer porselen, armaturer, dusjvegg, og toalett.  


Ikke før er ett bad ferdig, så er det i gang med et nytt. To boenheter på hytta, som ikke er så dumt med hensyn til eventuelle overnattingsgjester, krever bad og toalett i hver enhet. Altså bad i andre etasje også. Rørleggeren forlangte åtte-toms vegg her også, for å få plass til toalettinnsats og avløpsrør inne i veggen, så det blir behov for kraftig plank. Føler meg som en tømrer. Nå er det ingen snekkere som setter opp stenderverket, så det får jeg gjøre sjøl. Det går sikkert helt fint. Skrå vegger (45 grader) mot skrå himling er litt utfordrende å sette opp, er jeg redd. Får vel prøve seg fram litt, og bruke skruer i stedet for spiker, slik at en kan gjøre om det som blir feil i første forsøk.  
Fikk forresten tips om basar på en skole i nærheten, som viste seg å være en glimrende ide til besøk, for jeg rakk å sette til livs fire kjempegode kakestykker og to svære kopper kaffe før jeg ble mett. Fant noen å prate med også, og kjøpte dessuten et par flotte, hjemmestrikkede damevotter før snekringen startet opp igjen. Det kan bli i meste laget med bygging også, i blant. 


Som vi har tenkt på stadig oftere, ble det kjøpt inn ferdigmalt panel til himling. Dette på grunn av all tiden som gikk med til grunning og forhåndsmaling av panelbordene. Vi har nå montert ferdigmalte "panelbord" i himlingen på badet. De er 20 cm brede, og ble montert på halve tiden, og da er ikke malingen nevnt engang. Hvor fine disse hunton-platene er, sammenliknet med ekte panelbord er det vel ulike meninger om, men fort går det i hvert fall. (Skruene på bildet er for at elektrikeren skal finne igjen stedet der spotene skal monteres.)
 Det finnes utrolig mange bygningsprodukter. Vi har lært at silikon finnes i mange kvaliteter, og at de billigste ikke bør benyttes i våtrom i hvert fall. Silikon er noe griseri og fjernes enklest med rensepray beregnet for nettopp silikon, og hendene kan vaskes med egen håndrenseduk. 
Et annet viktig fremskritt i byggebransjen er nye typer skruehoder. De tidligere så vanlige skruehodene med kryss eller stjerne-spor blir etter hvert erstattet med  ulike "torx"- typer. Dette er noe helt annet å jobbe med når en bruker maskin, og annet, det vil si skrutrekker / skrujern, brukes vel knapt lengre heller. Disse bitsene sitter utrolig godt fast i skruehodet, og dermed er den karakteristiske rapingen når maskina glipper og roterer i og langsomt ødelegger skruehodet, knapt å høre lenger. Man trenger ikke bruke så mye krefter heller. Riktignok er man temmelig hjelpeløs uten riktig "bit", så samlingen bør være rikholdig. Det finnes utrolig mange ulike typer og størrelser.   




Vi fikk til og med pusset en liten mur innendørs denne helga! Ikke store muren riktignok, men murpuss er murpuss, en fin kontrast til alt treverket ellers. Hele muren bør pusses i ett, ellers oppstår det fargeforskjeller når den herder. En kan jo alltids male en mur, og dekke over på den måten, men den kan jo få stå som den er.



Straks kommer rørleggeren for å gjøre ferdig badet! (har han sagt i hvert fall). Derfor må alt straks være helt ferdig. I gangen skal varmtvannsberederen stå, og da må gulvet gjøres ferdig. Altså mer flislegging. Måle opp gulvet først, og planlegge flisleggingen. Omkring sluket må det være mosaikkflis, siden det er fall der, og flis som kjent ikke kan bøyes for å passe i fallet. Jeg tegner opp feltet med blyant på gulvet først, og finner ute hvordan resten av flisa skal ligge. 

          
Så blir flisene lagt i lim der berederen skal stå. Det blir fuget og vasket sånn noenlunde foreløpig, og så kan berederen monteres. Resten av gulvet i gangen flislegges senere, - vi må prioritere rekkefølgen av gjøremålene.

Jeg har bedt om å få bereder fra dette lille trondheimsfirmaet, og er spent om det blir slik. De lager berederne for hånd, og har den dag i dag et flott neonskilt fra omkring 1960.

På badet må også de siste, manglende mosaikkflisene ved sluket nå legges i en fart. Her må flisene kappes. Det er greiest å kappe flis ved sluket, synes jeg. Dette kan vel gjøres på mange måter, men her er en av dem (bildet). Nå mangler bare silikonfugen rundt selve sluket. Mosaikkflis er vanskelige å legge helt perfekt, så det får greie seg at det blir ok. 









På badet monterer vi også taklistene nå, før baderomsinnredning og annet inventar gjør det vanskelig å komme til. Vi bruker ferdigmalt list av "hulkil"-type. Gjærsaging, dv skråsaging i hjørnene, er et lite kapittel for seg. Her blir det skuffende resultater helt til man gjør det helt riktig. Hjørnelista av aluminium i hjørnet på baderomsplatene ble en lei utfordring der den møter taklista, men det gikk bra det også, synes jeg. Bedøm selv.

Dørkarm og dør monteres. Stadig flere leverandører baserer seg åpenbart nå på "IKEA-metoden" og utformer leggeanvisningen i bildespråk. Altså uten bruk ord, som i så fall måtte vært  på mange språk. Å skru sammen dørkarmen er derfor greit forklart i fantasifulle bilder og tegn. Men under dørstokken bør det være ei tynn lekt som løfter dør og dørstokk i passe høyde over ferdig gulv, og slikt står det ikke noe om. Den må sages etter mål og limes til underlaget så det ikke knirker når en trår på dørstokken, og så må dørkarmen settes oppå der i lodd, skrus fast gjennom ferdigborrede hull, før døra smettes rett på hengslene til slutt. Veldig enkelt når dør og dørkarm passer, ellers må karmen justeres. Det er bare en karm til alle dører, enten de slår ut eller inn, er venstre- eller høyrehengslet. Smart. Karmen monteres slik døra skal slå.
Dørene vi bestilte er forresten massive og svintunge å få på plass for en person alene. Vi er litt skeptisk på tynne billigdører, og betaler gjerne noen hundrelapper ekstra for kvalitet. Dørene  skal tross alt stå i hele husets levetid. Så derfor ble det servert mange gloser på flere ukjente språk før døra endelig hang riktig, og da var faktisk karmen i lodd. Døra hverken åpnet seg eller slo igjen av seg selv. Puh! 

Da kan man endelig gå tur med irsksetteren, som ikke er spesielt begeistret for at vi er konstant opptatt med bygging. Her er det muligens en frosk i gresset som vekker fuglehundens sitrende interesse? Det er ikke jakt før til høsten. Han er strengt oppdratt og adlyder kommando, så jeg er ikke redd for å la ham gå løs (under strengt og tett tilsyn selvsagt) uten bånd langs veien, selv om det egentlig er båndtvang nå om sommeren. 

Jippi, det ble Lauguna bereder! Som 4-5-åring trodde jeg denne logoen var en lampe som lyste, inntil jeg langt senere forsto at det var en - dusj! Neonskiltet står den dag i dag på Sorgenfri i Trondheim.    


Varmtvannsberederen er nå montert, og gir oss masse deilig varmt vann på badet, som ble behørig innviet ved første anledning. Altså umiddelbart. 

Bare den som har levd lenge nok uten et skikkelig bad, og som så plutselig kan gå inn i et og ta det i bruk, vet vel fullt ut å sette pris på noe så grunnleggende sivilisert. Vi tar slikt som en selvfølge i våre dager og i vår del av verden, men det er nå egentlig litt av en luksus likevel. Herlig! Det ble riktignok feil dusjgarnityr i første forsøk, men det fikser rørleggeren. 
  
Døra inn til den nå nedlagte utedoen. Hyggelig på sitt vis, artig skilt med "ledig" og "stengt", men likevel greit å bli skiftet ut med noe annet og bedre.

Stien opp til utedoen vil vel gro igjen nå, kanskje? Her har mange stolpret seg fram i mørket, kanskje med ei lita lykt i hånda, etter å ha gruet seg og utsatt det nødvendige ærendet så lenge som mulig. Vinterstid er det kaldt. I regnvær blir en våt. Er det snø er stien glatt. En ønsker seg tilbake til den gode og lune hyttevarmen så snart som mulig. Men kanskje vil vi savne utedoen, hvem vet? Så ille var vel ikke et dobesøk tross alt? Hva med de som vokser opp idag, vil de noensinne sette sine ben på et utedo? Forhåpentlig ikke, tenker du? Tja.  



Mens vi bygger blir plena til blomstereng, for ingen har tid til å klippe gresset. Men hva gjør vel det? Ei slik blomstereng er blitt et sjeldent syn nå til dags, og er bra for humle, veps, bier og andre nektarsugende insekter. Det summer og lever i enga, og en solskinnsdag er det vel akkurat det som er lyden av sommer.

Da får denne humla som koser seg på en blåknapp være slutten på selvbyggerbloggen del 2. Nå er rom nr to ferdig til bruk, badet. Neste del av selvbyggerbloggen er allerede i gang, og tar for seg mer innredning inne og småsaker utendørs, for er man på hytta en solskinnsdag, vil man jo gjerne jobbe ute.   

    
Del 3 (fortsettelsen) finnes her:
http://selvbygginginorge.blogspot.no/2016/07/tilbygg-til-hytta-del-3.html