tirsdag 5. juli 2016

Tilbygg til hytta (del 3)


Dette er del 3 av selvbyggerbloggen. Del 1 og 2 finnes nederst på siden, under "bloggarkiv". 


Vindusomrammingen ble nøye planlagt for lenge siden. Det var nødvendig å være tidlig ute av flere grunner. Både for å beregne størrelse på vindusutforinger, for plassering, størrelse og fasong på vindusblikk over og under vinduer, og for hvordan utvendig panel ble montert. 
Slik omramming kan gjøres på et utall måter, - dette er en enkelt variant uten fjas. Litt funkis, egentlig? Men fruen i huset vil ha det stilrent, og da ble det slik. Jeg har spionert på et nybygd hus i nærheten, tatt bilder, og laget min egen variant på grunnlag av det. Åndsverkloven gjelder ikke vindusomramming. 




I gangen kan nå resten av gulvflisene monteres, etter at rørleggeren er ferdig. Golvet er plant og fint, så det går greit. Det går med så mye flislim på slike store fliser at en godt kan være to - en til å blande flislim, og en til å legge fliser. Lurt å ha visp på drillen, ellers blir det tungt arbeid å blande for hånd.    

I andre etasje har stender-verket til nok et bad nå endelig kommet på plass. Videre inndeling i to soverom og ei lita stue er neste oppgave. Dette blir liksom "gjeste-etasjen", som en egen liten boenhet. Skal tro hvem som blir de første til å sove der? Og når?   

Vi er i gang med ei ukes intenst grovarbeid. Stenderverk skal opp i hele andreetasjen. Det skal kubbes for stående panel, og det skal monteres spikerslag for himling og veggpanel. Midt i juli er det varmt, og shorts er passende arbeidsklær. Det er egentlig en ganske enkel jobb å sette opp stendere. Bortsett fra enkelte detaljer...

Det er disse skrå veggene da, som skal møtes under drageren i taket. En kunne tro det var en slags treskulptur bildet viser, men det er altså takreim fra to vegger som møtes, og for å kunne legge panelet støtt trengs det slike merkelig spikerslag. Men innerst inne synes jeg det er artig med slike utfordringer. Jeg tror jeg har fått det til, men helt sikker blir man først når panelet skal monteres.

Og så har man også en slags ferie mens man selvbygger, og da må man på sjøen, for dette blir ei kysthytte. På sjøen skal det fiskes, og fisken skal spises. Her er det småsei med kokte poteter, flatbrød smør, og øl selvfølgelig. Gode saker, og dessuten mye sunnere enn pizza. Legg merke til hjemmelaget fiskespade, etter damens bestefar...

Badegulvet. Tynne plater oppå fuktbestandig gulvspon som er tilstrekkelig for å legge varmekabler på. Siden et ganske tynt lag med avrettingsmasse, for å slippe tjukk støypegulv som øker gulvhøyden for mye. Platene er primet både under og over, og til slutt belagt med armeringsnett som er festet med kramper. Fikk lånt krampepistol, så slapp jeg den utgiften. Nå kan "trikkeren" komme og montere varmekabler. Men først vil han ha litt ferie, sommertida er verste tida for håndverkere.









Bildet viser soverommet som skal omgjøres til gjennomgang mellom ny og gammel hytte. Rommet skal skrelles, det vil si ramponeres. Alt skal ut. Følg med nå!














Damen tar brekkjern og hammer fatt. Muligens også litt kjeftbruk, men det vil jeg ikke banne på, for å si det slik...
Hva skjuler seg bak panelet, tro?  








Dævven. Tømmer! Off da.....






















Nærmere undersøkelser hos lokalkjente avslører at dette er rester etter tyskernes virksomhet i årene 1940-45. Nærmere bestemt flystripa på gamle Ørland flyplass. Du leser rett, den var laget av tjukt tømmer. Etter krigen fikk lokalbefolkningen hente det tømmeret de ville, alt skulle vekk. Og noe havnet i hytteveggen her. Nå skal noe av det bort igjen. Man kan vel trygt si at nye Ørland hovedflystasjon / kampflyplass har en forhistorie. Alt er ikke nytt under solen.







Men greit. Vekk skal det, ja! Kamp skal bli. 





















Oi. 1 - 0 til tyskerne. Det satt en hjemmesmidd spiker litt uheldig til, og dermed røyk sagkjedet. Men vi gir oss ikke. Vi skifter kjede, og går på igjen. Vi vet jo hvem som vant krigen til slutt...










Gjennomslag! Vi skuer nå ut i gangen i nyhytta. Her skal det bli ny dør til gammelhytta, og den gamle skal låses for alltid, og etterhvert erstattes av noe annet. Men det er en annen historie.




Her er den nye døråpningen sett fra nyhytta. Stendere er satt inn, Glava er tilpasset, plasten er reparert, og veggen er panelt, Nå mangler bare selve døra.







Det var forresten spennende å se om vi traff med gulvhøyden. Gangen i den nye hytta er 1 cm lavere enn den gamle, og det må en vel si er å treffe godt. Den høydeforskjellen merker ingen når man passerer fra ny til gammel hytte. Nå skal det plundres med terskel. 



Der nyhytta nå står, sto det tidligere ei diger, plantet lerke. Den fikk vi saget noen bord av da den måtte felles, og nå tar vi en bit av den til terskel. Høvleri og høvlera, og vips...











Neste oppgave: montere brannmursplater som vegg bak ovnen i stua. Vi fikk tips om sånne plater, som bare er 5 cm tjukke, mens kravene til brannmur normalt er minst 11 cm tykkelse. Først kubbing og ilegging av enda mer Glava.



Så saging av platene, og fastskruing i stender. Platene, som er lysblå, er laget av kunststoff og minner litt om betong, men er mye lettere. Veldig lett å forme og arbeide med. Det vi ikke visste, er at de ikke uten videre kan males! Først må de helsparkles, deretter håpe at malinga sitter. Jaja. Vi kjøper et spann sparkel og sparkler i vei.


Så monterer vi himling (tak) i stua. Det går greit, og arbeidet går mye raskere enn med vanlig panel. Ferdig på noen timer, men man må være to personer.





Merker etter all hulltakinga. Dette bordet har vi brukt som underlag for hulltakeren, og det har blitt litt, som man kan se på bildet. Og ennå har vi ikke tatt et eneste hull i andre etasje. Vi bør nok spare på bordbiten en stund til.


Varmt og kjedelig å være bikkje. Den har slengt seg neppå litt  igjen, ser jeg. Fra tid til annen prøver den å lokke oss med på tur. Den lykkes bare sjelden.






På den annen side - det er deilig med en tur i skjærgården når været er bra. Her har bikkja og jeg gått i land på en holme, og nyter stillheten, fred og ro, og tenker ikke på bygningsarbeid i det hele tatt. Så lenge det varer.





Tapetsering! Dette er damens domene. Her måles tapeten opp på tapetserbordet( ei gammel bygningsplate), og skal stemme med "rapporten". Vi var to som lette etter den (rapporten) og vi fant den til slutt, heldigvis! 

Damen er dyktig, og heldig også kanskje?, med valg av tapet. Det ble fint, selv om de flott matchende fargene med omgivelsene ikke kommer så godt fram på dette bildet. 
Så kommanderes listverk på plass rundt vinduet. Foring og omramming. Det er finsnekring, bokstavelig talt. Ferdigmalt hvit, 12 mm tykke. Det finnes 10 mm, men de er for tynne synes jeg. Vi monterer det samme rundt dører og vinduer ellers. Nå bestiller vi parkett, det er snart bare den som mangler før første etasje er ferdig.  


Denne bloggen fortsetter i del 4, følg linken http://selvbygginginorge.blogspot.no/2016/08/tilbygg-til-hytta-del-4.html
eller se i bloggarkivet.