søndag 8. januar 2017

Tilbygg til hytta (del 6)

Dette er del 6 av selvbyggerbloggen. De øvrige delene finnes i bloggarkivet i menyen.


Etter en måneds byggepause er vi i gang igjen på nyåret. Nå skal vedovn og pipe installeres. Jeg begynner med å ta hull i etasjeskillet, etter å ha beregnet nøye hvor hullet skal være. Diameteren på hullet er 31 cm! Her må det sages med stikksag. Borer hull først, og bruker tråd med itredd blyant for å lage sirkelen jeg skal sage ut, 15,5 cm radius.  

Etter at hullet er saget ut skal ovnen plasseres, helt nøyaktig. Bruker loddsnor til det. 
Ovnen skal stå på glassplate. Det er spennende å se om vi greier å buksere den 156 kg tunge ovnen på plass uten å knuse plata. Med list og lempe gikk det!  
Hullet i taket / gulvet fores med hylse av ubrennbar rockwool, 5 cm tjukk. Det er minste avstand til brennbare materialer. Tregulv og fiberplater er jo brennbare.     

Opp gjennom hullet bygges så stålpipa, element for element. Vi valgte uisolert rør den første meteren, resten blir isolert. Uisolert for å kunne varme opp hytta raskt og utnytte veden bedre, det uisolerte røret avgir utrolig mye varme.
Overgangen fra uisolert til isolert rør vises godt på bildet. Hullet i taket skjules senere med fine dekkplater som ble bestilt med pipa.

Det var enkelt å sette opp pipa så langt, rørdelene tres på hverandre, og klemmes fast med et beslag. Tar ikke hull i hovedtaket ennå, neste helg tenker jeg. Må ha godt tid til det. Taket må bli tett etterpå. Det følger monteringsanvisning både med ovn og pipe. Så lenge de følges nøye går monteringen bra. Mange detaljer å huske på! Avstander må følges nøye, og ovnskitt og fibermasse må stå til rådighet.


I mens i et annet rom - det males panel igjen. Panelet var grunnet med hvit grunning før montering, deretter brukes ei lita rulle for sluttstrøket på veggen. Damen fant fine sommerfarger, lyst gråhvitt på det ene rommet, og lyst havgrønt på det andre. Fargene kommer ikke fram i arbeidslyset på bildene her. 
Vi rakk så vidt å begynne på himlingen - den siste store jobben i andre etasje. Vi bruker samme panel som på veggene i stua, sprekkpanel. På soverommene blir det ferdigmalt fiberpanel i himlingene, vi orker ikke male alt selv.

Før vi avslutta for helga bar vi inn et skikkelig bord av ei diger lerke vi felte før byggingen, og fikk saget opp på et sagbruk. Det er i gjennomsnitt 50 cm bredt (!) uten bark. Det skal benyttes til hjemmelaget baderomsinnredning, med nedfelt vask. Materialet er lagret ute i to år, nå skal det tørke ferdig inne i gangen. 

Må bruke motorsag for å forme det, det er 7 - 8 cm tjukt. Blir spennende.   



Vel, det blir kanskje nødvendig å mørkne treet litt. Det ble litt for likt vanlig furu på en måte. Oppå her skal det stå en vask som delvis felles ned i benken. Vi får se om det blir fint eller ikke når det er ferdig. 
Brukte både el-høvel og båndsliper for å få pusset trestykket glatt etter motorsaga. Det tok lang tid og det ble mye flis og støv! Det ble ekstra tydelig når jeg tok av skoene... 





Ute er det vinter og mørkt om kvelden. Utelys er forlengst montert. De lyser opp i natta. 


I starten av februar er det snøfritt og godt værvarsel. Vi fører pipa gjennom yttertaket! Vi lengter etter ovnsvarme på vinteren. Vi må gjøre det mens været er stabilt. Plater er fjernet, lekter og sløyfer også. 

Jeg kutter vekk undertaket og fjerner isolasjon. Til slutt skjærer jeg hull i plastfolien innenfra og frisk vinterluft trenger straks ned gjennom pipehullet. Vi ser rett ut i det fri! Pipa strekkes opp gjennom hullet, og isolasjonen legges tilbake. 
Rundt pipa legges en støttekrage av blikk. Det er både støtte og tetting.
Så legges en ny   bit brettex undertak som erstatning for den som ble fjernet, litt større for omlegg, og klemt på plass med de samme sløyfene som før.
Deretter kan resten av pipa monteres. Over tak ble den bestilt svart som takbelegget, og grå inne. Nede ved taket må det være helt tett. De opprinnelige takplatene får nå hull til pipa og settes deretter tilbake på plass. Delvis under og delvis over settes ferdig pipekrage med blysokkel, som tilpasses platetaket for hånd. Bly er mykt, trenger ikke bruke hammer. Oppå der igjen skrus fast et lite "skjørt" som avviser regnvann som renner ned langs pipa. Jeg tetter med svart, varmebestandig silikon i sprekkene. Toppen får stilig pipehatt som hindrer regn å komme ned i pipa. Enkelt, ikke sant? Vel - det tok halvannen dag å bli ferdig. Mye arbeid, egentlig. Men om kvelden fyrte vi så det duret i ovnen. Velfortjent varme!   
Inne i andre etasje la vi ferdig himlingen rundt pipegjennomføringen, og pynta gjennomføringen med å skru fast dekningskrage rundt pipa. Det eneste minuset med hele pipesettet var at skruene var blanke. De burde vært grå eller svarte.   


Damen monterer siste rest av panel. Hun bruker vater og setter dem fast i lodd. Deretter males det. Kun listverk mangler, så er det ferdig her også. 
Vi har ikke anledning til å jobbe hver helg lenger, så fremdriften har dabbet betraktelig. Men det er greit også, fortsatt ser vi frem til å komme hit og jobbe videre. Vi spiser vafler til lunsj og ser TV og drikker vin om kveldene. Neste gang monterer vi himling på stue og soverom. Det blir stas!  


Vi har kommet til februar måned. Snøklokkene titter allerede frem. Dagene har blitt lengre, og i "byggebransjen" kommer arbeidslyset tidligere om morgenen, og varer lengre ut over kvelden.
Nå skjer mye på en gang i andre etasje. Vi starter montering av himling - her blir det ekte panel som vi seinere behandler med hvit vokslasering. På soverommene blir det ferdigmalte himlingsplater, 30 cm brede, det går på et par-tre timer pr rom! Vi bruker samme panel i stuetaket som på veggene. En stor hindring må imidlertid passeres - den svære inndekningen av takvinduet. Mye arbeid å sette sammen. Eska er minst to meter lang. Inni er det massevis av saker og ting, lange, folierte plastseksjoner, pakker med ulike skruer, klips, en slags linjal, en blyant og heldigvis - ei bok med monteringsanvisning.  

Det tar mange timer å bli ferdig. Det måltakes nøye, sages med håndsag og stikksag, skrues sammen, og til slutt er kassen ferdig. Så gjelder det at målene stemmer! Bildet viser kassen på gulvet før montering. Det viste seg umulig å montere den alene. Måtte være to! Bildet under viser ferdig inndekning. Den ble flott. Alle mål stemte. 

Så skal gulvene behandles. Grangulv av tjukt selvbærende gulv behandles to ganger, først med hvit Osmo hardvoksolje, deretter ett strøk Osmo transparent hardvoksolje. Resultatet er fantastisk. Treet, som har holdt seg lyst under tett papp, blir enda lysere og finere samtidig som den fine trestrukturen kommer tydelig og klart fram. Vi er fornøyd!








Bildet viser hvit Osmo påført først med pensel, deretter brukes en klut for å jevne ut. 


Fire dører skal settes inn. Karmene skrus først sammen slik de skal fungere, dv høyre-, venstre-, inn- eller utadslående.  Deretter monteres de i lodd og skrus fast. Det følger monteringsanvisning for karmen med dørene - ikke med karmene! Verden er rar.

På badet fikk vi problem med ventilasjonen. Taket er skrått - hvordan får vi ut lufta? Vi vil helst ikke opp gjennom yttertaket på grunn av faren for vannlekkasje. Løsningen fikk vi av elektrikeren, vi fører lufta NED langs skråtaket og ut gjennom takfoten. Jeg brukte flexirør for enkelhets skyld. Ordentlige spirorør ville vært best, men det ville tatt mye tid med kapping og montering. Nå lot jeg det lette røret bare ligge innbakt i isolasjonen oppå plasten. Der ligger det godt. Ute satte jeg på ei sjalusirist som hindrer kald luft i å komme inn, men slipper luft ut. Vi bruker ei enkel fuktstyrt vifte som starter så snart noen dusjer. Det fungerer helt fint til hyttebruk. 


På ett av soverommene blir dør, vindusforinger og alt listverk montert, så rommet nå er helt klart for møblering. Her inne blir det to separate senger med plass i mellom, på det andre blir det dobbelseng. Så kan gjestene velge selv. Vi er litt kry av den elegante og plassbesparende plasseringen av dørene. Litt ekstraarbeid på grunn av 45-graders vegger, men det er fint også. Rommene blir ikke så firkanta. 

Osmo imponerer med sine produkter. De har til og med egne pensler som er flotte til å å stryke ut hardvoksoljen med. Vi spanderte på oss ett par - en til hvit og en til transparent olje. Det lønner seg å bruke mye penselrens for å bevare penslene - penselrens er mye billigere enn pensler.

I trapperommet fikk vi endelig behandlet himlingen før den mørknet for mye. Det er furupanel, som mørkner omtrent mens du ser på hvis lyset er sterkt nok.  
Vi har nå fått en blanding av malt og lasert panel. Vi synes blandingen ble fin. Kun lasert treverk ville vi ikke orket, men det er også fint å kunne se trestrukturen i gulv og himling. 

Så ble dekkplate omsider montert i himlingen under pipegjennomgangen mellom etasjene. Her skulle det monteres en gummipakning som jeg lurte fælt på en stund. Men til slutt fant jeg da ut av det. Den var ikke så dum, nå ble det helt tett rundt pipa.  







På badet i andre ble det montert panel på to av veggene. Det panelet ble malt med to strøk. Vi har vært i sving med baderoms-silikon av beste kvalitet. Nå er det klart for rørlegger. De monterer all vvs-armatur, feller inn vaskebolle i trebenken, toalett, dusj, dusjvegger.   










Loftstua er malt ferdig (bildet), nå mangler bare listverk og fjerning av papp på gulvet før behandling av grangulvet for vår del. Elektrikeren må gå en runde og montere stikkontakter og takspotter, men det går fort.

Himlingen er ferdig, her mangler også listverk ennå. I benken skal det bli nedfelt vask og satt opp armatur for varmt og kalt vann. 

Da avsluttes med dette blogginnlegg nr seks. Det nærmer seg påske, og vi venter på at håndverkerne skal avslutte arbeidet i nyhytta, både rørlegger og elektriker. For egen del gjenstår en del listverk og ellers småting her og der. Det er erfaringsvis arbeid som lett undervurderes tidsmessig. Det vil sikkert ta en del tid å bli helt ferdig. Men samtidig er arbeidet overkommelig, og det dukker neppe opp vesentlige problemer før vi kan si oss ferdige. Det er en god situasjon å være i.

Første soverom i andre etasje er ferdig og klar for de første gjestene. Senger (arvegods) er oppredd, og vi skal nok klare å finne et nattbord som passer.

For å komme til del 7 kan du følge denne linken:  
http://selvbygginginorge.blogspot.no/2017/05/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar