søndag 16. oktober 2016

Tilbygg til hytta (del 5)


Dette er del 5 av selvbyggerbloggen om tilbygg til hytta. De fire første delene finnes i bloggarkivet. Vi er godt i gang med 2. etasje. I første mangler bare noe listverk.

Denne jobben har jeg grua for ei stund. Kloakken skal luftes "over tak" som det heter - og det er ikke lukta jeg gruer for, men å ta hull i selve taket. 


Det er bra at det er meldt oppholdsvær - regn ned i åpent tak er ikke ønskelig akkurat. Etter nitid beregning av hvor hullet skal plasseres riktig og fjerning av de aktuelle stålplatene på taket bores hull gjennom undertaket og helt ned i badeveggen.


Deretter brukes 4-toms hulltaker fra undersiden og opp, altså motsatt vei. Det blir et digert høl når Glavaen er fjernet. Fra taket kan man se rett ned i badet.


Så klistres ferdig kjøpt gummimansjett oppå undertaket, og første skritt mot tatt tak er tatt. Opp her skal rørleggeren sende røret som lufter kloakken.

Deretter er det bare å plassere takhatten over hullet, remontere takplatene minus den som må kappes for å gi plass til takhatten, og så er i grunnen hele operasjonen ferdig. Jeg passet på å sette tilbake hver plate på samme sted som før, slik at skruene gikk inn i de samme hullene de hadde stått i. Da blir nok taket helt sikkert like tett som før. 





I første etasje er brannmuren endelig malt. Damen brukte noe som het "kalkmaling". Vi ble fornøyd med resultatet, veggen ble litt "skjoldet" på en fin måte. Jeg sjekka forresten om det er greit å montere fotlist bak ildstedet, og det pleier ikke feierne å nevne. Så da håper vi på det. 

Vi bruker ferdigmalte vindusforinger. Noen steder blir det spesielle løsninger. Her er nederste vindusforing helt ned på gulvet, inntil parketten, men smalere enn de øvrige foringene. Med nøyaktig saging går det fint.  

Hadde foringen blitt like bred som de øvrige (18 cm) ville den vel før eller siden blitt tråkket på, med stor sjanse for å bli stygg eller få sprekker. 


Mer finsnekring: Montering av knotter på garderobeskap. Rakk det akkurat før "Lindmo", et av de få TV-programmer jeg gjerne ser. Godt å sitte i sofa med peisvarme, pils og potetgull en lørdagskveld. 

Utendørs skal siste vegg få kledning. Heldigvis er oktoberværet flott, med sol og ingen nedbør. Kaldt om natta, og rim om morgenen, men sola tiner alt ut på dagen. Problemet er at det ennå ikke er lagt nytt tak på "gammelhytta" (taket skimtes nederst på bildet). Dermed kan heller ikke blikk-beslagene som sikrer tetting mellom vegg og tak monteres, for de skal monteres bak det nye panelet. Løsningen blir å bruke kun skruer på denne delen av panelveggen, slik at bordene senere enkelt kan løsnes for ettermontering av blikkbeslag. Panelet ble også avsluttet så høyt opp på veggen at det vil bli plass for både nytt tak og blikk under. Foreløpig blir overgangen tak/vegg dekket med en strimmel bygningsplast, som nok holder regnet ute over vinteren. Får vi håpe.

På  liggende panel kommer en neppe utenom hjørnekasse for å skjule hjørnene. Jeg har tenkt å bruke smal hjørnekasse, bare 7 cm, like smal som bordene. Det ser finest ut synes jeg, og må være tilstrekkelig, selv om det er værhardt her.
Det er forresten slitsomt å stå lenge og jobbe på et tak. Slitsomt for anklene. 
I andre etasje er damen i gang med paneling av vegger. Hun malingsgrunner, kapper og monterer. Hulltaking gjør hun ikke selv. Det er visst mannfolkarbeid. Det er 100 kvadratmeter panel på veggene, så det er bare å henge i. Første soverom er ferdig panelt, bare himling mangler. Den tar vi siden.

Noen mener det er litt selvmotsigende å male panelet helt dekkende, siden det da blir ganske likt å se på som panelplater og liknende imitasjonsløsninger. Men panel er nå engang rent treverk, fritt for lim og avgassende kjemikalier, og vi skal dessuten siden lasere både gulv og himling, slik at trestrukturen kommer tydelig fram der, og det får holde. En av veggene vil ikke få panel heller, men plater for maling, siden det lett kan bli i overkant mye treverk for vår smak. 

bildet: armbånd med magnetisk skrue- og dingseholder, forært av en sikkert medfølende observatør til selvbyggingen. Hyggelig!   

Rørleggeren kom som avtalt, og monterte som avtalt. Straks klart for å tette veggene på badet nå, dusjen, vasken, lurevask på stua (minikjøkken) og ramme for vegghengt WC er ferdig montert. Må bare kubbe 10 cm for sokkelflis. Det er forresten klart til å tette alle vegger i andre etasje nå.

  

Mellombygget ble panelt ferdig utvendig forrige helg, denne gang ble vindskier hengt opp, belagt med blikk og mønepanne, slik at siste yttervegg pluss taket nå er helt ferdig. Bare maling mangler. Håper vi får det til i høst, men ellers kan høsten og vinteren bare komme nå. 

I stua i første etasje ble siste rest av listverk montert, fotlister, taklister, noen overgangslister her og der, og helt til sist foringer og omramming på et lite fastvindu ved inngangsdøra. Det ferdigmalte listverket trenger å gås over med spakling over alle spikerhull, og små sprekker i sammenføyningene her og der. De svarte hullene etter dykkerten vises veldig godt på hvitt listverk, og det samme gjør sprekkene, nesten samme hvor tette de er. På bildet ser en godt hvor listene er satt sammen, det ble ikke helt perfekt. Helt perfekt trenger det vel ikke være heller, men med enten hvit akryl eller hvit tetningsmasse for treverk ser det mye bedre ut, tross alt. Må nok ta en runde med det, en eller annen.  

Må ha ei frihelg i blant, så nå er det to uker til neste økt.




Dusjdelen av badegulvet skal få mosaikkflis. De leveres i matter som bildet viser. De er ganske enkle å legge, men ikke like enkle å få lagt helt slett, uten kuler og daler som kan samle opp dusjvannet i små, idiotiske dammer. 



Vi plukket ut fliser som vi selv synes ble friske med mange kontraster, men ikke for mange farger. Hele badegulvet ble flislagt på en halv dag, så det får være fort nok for en amatør. Dagen før ble det smurt primer på støpt gulv, deretter lagt ut to lag med smøremembran, ca 2 kg pr m2. I alle overganger gulv/vegg forskriftsmessig remse og ekstra hjørnemembran i dusjen. Selvklebende slukmansjett rundt sluket. Det blir tett i mange år. 



Her blir det etter hvert dusjnisje med mosaikkflis langs hele veggen, mens resten av gulvet har ordinær 60 x 60 flis. Denne gangen var jeg forresten skuffa over leverandøren Norfloor, som uten varsel leverte flis som ikke var kalibrert, dv ikke var nøyaktig like store. Da ble det umulig å få til fine fuger, som vi hadde fått til i første etasje, siden avviket fra flis til flis var 5 millimeter. Jeg burde vel fattet mistanke da flisa var nesten halvert i pris siden sist, men tenkte jo ikke på at dette kunne være årsaken. Kunne jo ikke bruke masse tid på å returnere flisa som vi dessuten har fraktet 18 mil, så den ble lagt ut. Det blir vel snart glemt.

Imens paneler damen bekymringsløst i vei. Hun blir flinkere og flinkere, og farten øker. Soverom nr to er straks ferdig panelt, og vi får romfølelse etter som veggene blir lukket. Lydene fra saga og dykkertpistolen veksler på å prege arbeidsplassen, og i blant er det ganske stille. Da males det.
Med mellomrom må vi ned å få oss ei brødskive og en kopp kaffe, men vi rekker ikke alltid å bli samtidig til lunsj. Det er så mye som hefter, sjø! 
Vi tipper det blir supert for gjestene å ligge her og sove når det er ferdig. Koselige rom vil det bli, akkurat passe store etter vår smak. Forhåpentlig også for gjestenes. 

På badeveggene blir det baderomsplater bare i våtsoner, vanlig panel ellers. Bak toalettet blir det panelt vegg. Måtte lime sammen seks panelbord til ei plate for hulltaking, for det ville blitt problematisk å ta riktig hull på bordene enkeltvis. På bildet stikker hullene fram fra panelet, ett til bimmelim og et til bommelom. (Neida, bare kødder). Panelet ble montert på samme type aluminiums sokkellist som baderomsplatene, med tjukk silikonkant under for tetthetens skyld.
Damen har fått blod på tann, og monterer furupanel både på soverom nummer to og loftstua. Det blir trangt etter hvert som veggene blir tette, panelpakkene må lagres gjennom flere rom. Snart er de 100 m2 vi bestilte montert, og da kan vi vel gå i gang med taket! 
Noen steder blir panelingen en litt spesiell oppgave. Med flere skrå vegger kan det oppstå pussige kroker her og der. De må jo også paneles, naturligvis. 
I første etasje ble det omsider montert skyvdør. Vi lette en stund for å finne rett dør. Denne har mye glass, rett stil, og passer fint. Slipper gjennom mye lys. Når karmen heldigvis var montert rett av snekkeren, var det enkelt å montere døra. Den henger i to fester som skrus fast oppå dørbladet, som igjen henges i to bolter øverst i karmen. Døra glir silkemykt frem og tilbake.     


Vedovnen ble overraskende levert med en liten varebil. To mann bar den inn med litt hjelp. Den veier 150 kg, så vi grudde litt på forhånd. Det er skikkelig norsk støpjernsovn, ikke sveisede stålplater. Nå skal stålpipe bestilles, og så håper vi den lar seg montere enkelt. Det skal jo igjen tas hull i taket, midtvinters. Været avgjør. Men først må det tas mål for pipa, og det er ikke bare enkelt. Mange faktorer å ta hensyn til, avstand til brennbare materialer, hvor mye uisolert / isolert rør, firkanta eller rund pipe over tak, Best plassering av ovnen (det er glassfelt på alle sider, jo), hvordan få det tett på taket, og ikke minst - hvor lang avstand blir det egentlig fra pipa til mønet? Pipa er jo ikke der ennå, og er ikke helt sikker på nøyaktig hvor den skal stå heller!

Brukte likevel pipekalkulator på nett og deretter en telefon til forhandler for å sjekke, og så bestilling. I verste fall må litt rør etterbestilles, eller noe må kappes vekk. Det går nok bra uansett.


Siste arbeidshelg i år - vi ble akkurat ferdig med å kle alle vegger i andre etasje! En vegg ble dekket av ekstra lange plater, så vi slapp å skjøte i høyden, og de øvrige veggene har fått stående panel. Nå skal veggene males. Veggplatene (grunnet veggspon)  er fantastiske - skjøtene blir helt usynlige, og trenger ikke spakles!

Mye som skar seg ellers denne helga. Den etterlengtede stålpipa ankom, men en liten del på ovnen manglet (røykstuss), så da fikk vi ikke montert den. Dessuten har vi bestilt og fått levert 90 cm brede dører, som er standard, men glemte at det skal være 80-dører i andre etasje. Så får innsettingen av dem også vente til vi får byttet til de riktige dørene. Hvis vi er uheldige får vi ikke returnert dem, siden de ble bestilt fra fabrikk.

Vi satte på plass noen arvede møbler i stua i første etasje, så det ble litt hjemmekoselig. Vi har roet ned arbeidstempoet, og har behov for å sette oss ned litt av og til. På hytta skal man vel sitte med beina på bordet og drikke gløgg, lese ei bok eller gjøre andre hytteting. Vi har ikke kommet helt dit ennå.











Det siste som kommer på plass er vel gardiner? De ble beordret hengt opp, så da ble det gjort i en fei, pluss ei advent-stjerne siden det nærmer seg jul. Esker og kasser må nå ut, det må støvsuges og vaskes, siden det ikke lenger er en byggeplass i denne etasjen, men ei hytte. 

Da avsluttes med dette blogginnlegg nummer fem, og fortsetter i neste (2017), som vil omhandle krangel om fargevalg, krangel om møblering, sluttbehandling av tregulv (hardvoks), sluttbehandling av himling (en annen type hardvoks), og mye annet. Forhåpentlig montering av stålpipe, og påfølgende fyring i vedovn.  

Neste del (6) finner du ved å følge denne linken http://selvbygginginorge.blogspot.no/2017/01/nybygg-til-hytta-del-6.html





  





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar